За последните две години личната инфлация на семейство от двама родители

...
За последните две години личната инфлация на семейство от двама родители
Коментари Харесай

Мизерията тропа на вратата. Инфлацията ни води до дъното

За последните две години персоналната инфлация на семейство от двама родители с дете, които закупуват единствено за най-необходимото , е близо 33%

Увеличението на цените на храната фрапантно изпреварва покачването на минималната заплата. За интервал от две години, откогато стартира огромното повишаване, цените на питателните артикули са нарастнали с 40,9%, демонстрират калкулации на база данни на Националния статистически институт, пише  “Труд ”.
-->
За същия интервал от време минималната заплата е повишена единствено с 20 на 100. През юли 2021 година минималната заплата беше 650 лева, а сега е 780 лева

Годишната инфлация към края на месец юли понижава до 8,5%. Но това не значи, че стоките не нарастват, а просто покачването на цените е по-бавно спрямо предходната година.

От значително значение  за хората е не просто каква е настоящата инфлация, а каква е насъбраната инфлация за последните две години, откогато стартира огромното повишаване. Така всеки човек на база растежа на своята заплата може да реши дали е станал по-беден или пък има  растеж на приходите.

Инфлацията за интервал от две години от юли 2021 година до юли 2023 година е 27,3%, демонстрират данни на Национален статистически институт. Ако за този интервал човек има по-малко нарастване на заплатата, значи е обеднял.

Със сигурност по-бедни са станали хората на минимална заплата, при която нарастването за интервала е тъкмо с 20%. Оказва се, че хората с най-ниски приходи стават още по-бедни.

Същевременно нарастването на междинната заплата за интервал от две години е близо до растежа на цените на стоките и услугите. През месец юни 2021 година междинната заплата е 1505 лева, а през юни 2023 година (за когато са последните налични данни) доближава 1927 лева Това съставлява растеж с 28%.

Но нарастването на минималната заплата е по-малко. Това значи, че по-високите заплати са били увеличени повече, тъй че да компенсират покачването на цените.

За интервал от две години най-голямо е повишаването на храните - с над 40 на 100. Това значи, че хората с най-ниски приходи, които дават главната част от парите си за храна, са обеднели най-вече. Докато въздействието на повишаването върху останалите хора, които харчат парите си за доста разнообразни артикули и услуги, е по-малко.

Млякото, млечните артикули и яйцата са поскъпнали най-вече за последните две години - с над 50 на 100.

Повишението на цените на захарта, сладката, меда, шоколада и захарните произведения за интервала е с 45,5%, а повишаването на зеленчуците е с 43,3 на 100.

Цените на месото и месните артикули са вдигнати с 41,8%, а на хляба и зърнените храни с 42,1%. Оказва се, че повишаването на всички тези съществени храни е доста близко по мярка.

Пакетните услуги за отмора и туристически пътувания са поскъпнати с малко над 40 на 100 за интервал от две години, цените на самолетните билети са вдигнати с близо 50%, заведенията за хранене и питейните заведения са вдигнали цените с 36,5%, повишаването на парното е с 43,8%. През идната зима цената на парното ще бъде с към 10 на 100 по-висока от предходната година.

Причината за това е връщането на общоприетата ставка на Данък добавена стойност на 20 на 100. Така макар че цената на парното без Данък добавена стойност е без основна смяна, клиентите на топлофикациите ще заплащат много повече. 

Топлата вода е с 10% нагоре

Хотелите надуха цените с 24 на 100 през юли

Чушките нарастнаха с 4,5%

През юли с началото на дейния летен туристически сезон хотелите са вдигнали цените си с над 24%, демонстрират данни на Национален статистически институт.

Само в границите на предишния месец юли най-вече са вдигнали цените на услугите, свързани с развлечения. Цените на хотелите през юли са нараснали с 24,1%, пакетните услуги за отмора и туристически пътувания са поскъпнали със 17,2%, а интернационалните полети - с 13,1%, оповестиха от Национален статистически институт.

Връщането на ставката на Данък добавена стойност за топлоснабдяването от средата на годината към този момент докара до повишаване на топлата вода през юли с 10,1%.

Освен това токът за бита е поскъпнал с 4,4%. През предишния месец са вдигнали и цените на куриерските услуги - с 3,6%, както и таксите за цивилен и религиозни традиции - с 2,9%. Поскъпнали са бензинът и дизелът, както и фризьорските услуги.

От храните през юли най-вече са нарастнали цените на цитрусовите и южните плодове - с 5,1%, на маргарина - с 4,8%, чушките - с 4,5%, зрелия чесън - с 3,8%, малотрайните салами - с 2,7%, трайните салами - с 2,1%, ябълките - с 2,1%, свинското месо - с 1,6%, пилешкото - с 1,2%, и доматите - с 1,4%. Продължило е повишаването на кашкавала и сиренето.

Какво е поскъпнало за интервал от две години?

Хляб и зърнени храни - 42,1%Месо и месни артикули - 41,8%Риба и други морски храни - 27%Мляко, млечни артикули и яйца - 50,4%Масло и олио - 14,7%Плодове - 28,5%Зеленчуци - 43,3%Захар, шоколад, сладка - 45,5%Кафе, чай и какао - 31,7%Спиртни питиета - 20,3%Тютюневи произведения - 4,5%Дрехи - 14,5%Обувки - 9,4%Материали за ремонт на дома - 31,3%Услуги за ремонт на дома - 32,2%Ток - 7,9%Парно - 43,8%Ремонт на домашен уреди - 22,1%Стъклария - 19,5%Лекарства - 18,7%Горива за коли - 12,8%Ремонт на коли - 38,6%Самолетни полети - 49,9%Развлечения и спорт - 34,1%Почивки и пътувания - 40,4%Ресторанти, заведения - 36,5%Фризьорски салони - 35,7%

Изчисления на „ Труд news ” на база данни на Национален статистически институт

Отпуснатите суми набъбнаха с 20%

Има взрив на бързите заеми

Лошите заеми са за 334 млн. лева

Поскъпването на живота води до огромен растеж на бързите заеми.

Високата инфлация докара до взрив при търсенето на бързи заеми. Заради повишаването на стоките и услугите на от ден на ден хора им се постанова за взимат бързи заеми, с цел да подсигурят фамилния бюджет или за непредвидени разноски за жилището или колата.

Към края на юни общият размер на отпуснатите заеми от сдруженията, профилирани в кредитиране (добили известност като бързи кредити), е 4,926 милиарда лева, оповестиха от Българска народна банка. За година бързите заеми нарастват с 19,6% (807 млн. лева.), а единствено в границите на второто тримесечие на годината се усилват с 6,2% (286,1 млн. лева.).

Предоставените бързи заеми на семействата за година нарастват с 18,7% (541,9 млн. лева.) и в края на юни доближават 3,435 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Това съставляват над 70 на 100 от всички бързи заеми.

Бързи заеми взимат освен жители, само че и доста компании, които не могат да получат финансиране от банка.

Предоставените бързи заеми на нефинансови предприятия са в размер на 1,261 милиарда лева, като за година се усилват с 16,9% (182,2 млн. лева.).

Преобладават бързите заеми със период на връщане над 5 години. За година те нарастват с 24,5% (437,9 млн. лева.) и доближават 2,225 милиарда лева Тези заеми съставляват 45,2% от всички бързи заеми.

Отпуснатите заеми със период сред 1 и 5 години нарастват с 24,8%. Предоставените бързи заеми със период до 1 година са в размер на 1,297 милиарда лева и за година нарастват с 15,1%. Оказва се, че растежът при краткосрочните заеми е минимален. Хората избират да вземат бърз заем със период над година, с цел да го връщат на по-малки месечни вноски.

Към края на юни размерът на необслужваните бързи заеми е 333,9 млн. лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

Поскъпването на живота за всеки е друго

Близо 33% инфлация при лимитирано харчене

Храните нарастнаха най-много 

Личната инфлация на семействата зависи от това защо харчат парите си.

Личната инфлация на всяко домакинство е друга и зависи от това защо харчи парите си. За интервал от две години персоналната инфлация на семейство от двама родители с дете, които дават парите си единствено за най-необходимите артикули и услуги, е близо 33%, демонстрира калкулаторът на Националния статистически институт. Това е много повече от нарастването освен на минималната, само че и на междинната заплата в страната.

Например семейство, което всеки месец дава по 1000 лева за храна, по 100 лева за облекла и обувки, 150 лева за бензин, 50 лева за сметки за телефони, 50 лева за медикаменти, за битови сметки дава 30 лева за вода, 80 лева за ток и 150 лева приблизително всеки месец от годината за парно.

Освен това фамилията да вземем за пример харчи всеки месец по 50 лева за битова химия и персонална хигиена, по 100 лева за хранене отвън дома, 50 лева за някакви развлечения, както и още 300 лева за други разноски. А също така в границите на година фамилията харчи по 500 лева за ремонт на дома, за домашен електроуреди и за медицински услуги, още 1000 лева за ремонт на кола и 3000 лева, с цел да отиде за две седмици през лятото на отмора.

Общите разноски на това семейство за година са в размер на 30 820 лева А персоналната инфлация за фамилията за последните две години е близо 33%, а не 27,3%, колкото е формалната инфлация за интервала.

Причината за това е, че най-вече са поскъпнали храните, както и останалите артикули и услуги от първа нужда. Затова чувството на хората е за доста по-висока инфлация от формалната. А колкото повече хората лимитират разноските си единствено за храна и най-основните артикули и услуги, толкоз инфлацията за тях е по-голяма.

За да похарчи фамилията 30 820 лева на година, брутните заплати на двамата родители би трябвало да са общо най-малко 3300 лева на месец, или по 1650 лева за всеки от тях. Оказва се, че даже за хора със заплати близки до междинната за страната персоналната инфлация е по-висока от формалната. А през последните две години те действително са станали по-бедни.

Увеличението за някои е с над 40 на 100

Вдигнаха заплатите на държавни чиновници с 400 лева

Поне 1600 лева за хората в НОИ 

Заплатите на близо половината от чиновниците в Национален осигурителен институт ще бъдат увеличени с към 400 лева

Увеличението на заплатите на част от държавните чиновници в Националния застрахователен институт (НОИ) ще бъде с към 400 лева със задна дата от 1 август.

Механизмът на нарастване на заплатите ще бъде смесен - % и твърда сума, като по този метод най-ниските заплати в Национален осигурителен институт ще доближат 1600 лева, сподели Кремена Атанасова, ръководител на Синдиката на административните служите (САС) към Конфедерацията на труда (КТ) “Подкрепа ”.

Досега към 46% от работещите в Национален осигурителен институт получаваха заплащане от 1100-1200 лева на месец. Те ще получат нарастване на заплатите с към 400 лева, което в проценти е растеж с над 30%, а за някои даже с над 40%, изясни Атанасова.

Увеличението на заплатите в Национален осигурителен институт става допустимо откакто при приемането на бюджета за 2023 година Народното събрание гласоподава да бъдат предоставени 7,8 млн. лева в допълнение за погашение на възнагражденията.

Заплатите на чиновниците в Национален осигурителен институт, които сега отсъстват заради майчинство или заради други аргументи, също ще бъдат вдигнати след завръщането им на работа, написа БЛИЦ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР